En dag på semestern tar vi en biltur som blir till en resa i konst, kultur, känsla, perspektiv, universum, Lofoten mm tillsammans med intressanta sommarpratare….

 

Lars Strannegård Rektor på Handelshögskolan är den första sommarprataren vi lyssnar på och han pratar om skolmiljön och vikten av konst, kultur och känsla i den miljön men också om vikten av språk, estetisk arkitektur, design och kommunikation – alltså sånt som talar direkt till våra sinnen och känslor. Konst och kultur ger en stimulerande miljö i klassrummen och inbjuder till lärande.

Det handlar också om att frigöra tanken menar MarieLouise Ekman vars konst finns i lärmiljön på Handelshögskolan. För henne är det viktigt att tänka fritt känna frihet och vårda den. En ren tankeskapelse i form av abstraktion ger oss helikoptersyn och då också bredare och fler perspektiv.

Jag reflekterar kring hur viktiga såväl helikopterperspektiv som perspektiven är för oss i organisationerna. Funderar också kring företag och kultur, hur hänger de ihop? Normer hur påverkar de? Vad innebär kunskap idag?

Strannegård pratar om estetisk kommunikation och kunskap. När vi minns något vi själva upplevt ger det kunskap. Men det handlar också om ett ständigt faktasökande. Även förståelse för andra och världen. Mänskliga känslor och empati. Utveckling av vår mänskliga potential nyfikenhet mm. Musik, konst och litteratur för människor. Kulturen på handels möjliggör bildning. Konstens värde! Och att sträva efter det mänskliga besjälade!

Strannegårds mission i det han gör handlar om att bidra till att göra världen bättre. Många blivande makthavare går igenom utbildningen på Handels, kommer det att göra skillnad?

 

Resan fortsätter med Andrev Walden som är journalist och författare och pratar om universum, Vintergatan, nya perspektiv och frågor som – Finns fler vintergator? Finns liv på andra planeter, i andra vintergator? Han gör också antaganden om hur många fler det kan finnas.

Tid och rum är något Andrev reflekterar kring (jag med och läser om cirkulär tid – så intressant) Vad gör vi med tiden vi har?

Natten, vad är den? Hur stor är egentligen natten? Frågor Andrev ställer sig och enligt honom har natten en Volym på 58000 miljarders miljarder kubikmeter, 140 000 mil ut i rymden?! Det ger perspektiv! Går det ens att tänka!?

Prickarna vi ser på natthimlen, är en egen värld med en egen sol och planeter. Med blotta ögat kan 2500 stjärnor ses och 1 av 25 stjärnor har en planet som liknar jorden. Det finns 8 miljarder planeter som liknar jorden i vår egen galax. Det upptäcktes redan för 100 år sedan att det finns fler galaxer som vår! Något att titta efter ikväll?!

Mer intressant som Andrev pratade om var att under en livstid kan vi gå 5 varv runt jorden. Vi skulle behöva 750 liv för att promenera till solen, sånt vet Andrev också och funderar på. Han vet också att det i vårt observerbara universum finns 170 miljarder galaxer – vi är inte alltså inte ensamma, om nu någon trodde det – den känslan är svindlande!! Kommer nån att komma på besök någon dag, kommer någon från jorden åka iväg till en annan galax?

Du kan själv skapa ett eget hål i himlen, ett kikhål genom att ta ett papper och med spetsen på en penna sticka hål i pappret ca 1mm stort. Håll sen upp pappret mot himlen, sträck armen så du har 1 m mellan ögat och pappret. Du har nu ett eget hål i himlen, ett kikhål där du ser en 13 miljondel av himlavalvet runt jorden vilket är ca 100 000 miljarder planeter och allt detta har en gång varit någon gas…

Min reflektion kring det jag lärt mig av detta sommarprat är att begreppet ”Only the sky is the limit”  inte är aktuellt längre. ”There is no limit” är det nya tänker jag….

Vad tänker och känner du kring universum, vad vi vet och inte vet? Skräck eller förtjusning?

Och vad händer med skapelseberättelsen när vi nu har all denna kunskap?

Rymden och universum är spännande och vi blir kvar där då nästa sommarpratare är Astronauten Markus Wandt som utforskar både världen och rymden.

Han berättar om sina arbetsdagar som till stor del handlar om flygande risktagande, där värdet avgör hur mycket av risktagande han gör. Hantering av risker i vardagen ingår i hans jobb som testpilot, med livet som insats och därför är det centralt för honom att vara förberedd på att hantera risken om den faller ut.

Han säger att om värdet av att göra är större än risken och det inte går att göra på annat sätt – kör! Något för alla ”riskobenägna” och rädda människor i organisationerna att lära av. Inte många inom organisationer och management som jobbar med livet som insats…..så alla kan vi vara modigare och där värdet att göra är större än risken, våga ta risken! Markus tränande på att bli modigare genom att ta risken att ställa sig framför och prata inför människor, något han var rädd för. Han var också osäker kring risken att inte klara att bli fallskärmsjägare. Han tar dock risker för att utvecklas, kalkylerade risker är okej men inte att chansa. Markus tar risker för att kunna utforska världen. Vilka risker tar du?

Rymdresan Markus gjorde gick till rymden. Nästa resa han hoppas få vara med på är till Mars. Reflektionen han gör kring resan till månen är expansionen av den rymd hjärnan kan röra sig i och hur känslomässigt starkt perspektivet från rymden var. Ett nytt perspektiv!

På vår resa når vi nu Lars Lerins Sandgrund, konsthallen i Karlstad och den konstutställning som ger oss den fysiska upplevelsen av vidgade vyer, perspektiv och storheten – kanske också den omslutande helheten av vår resa?

Perspektiven visar sig väldigt tydligt i konstverken, kanske påverkas jag av det jag hört kring storheten universum för jag känner mig liten i den stora konsthallen med akvarellmålningar med allt från Lofotens karghet och kyla till svensk sommar i blom och därefter Sydamerikansk färgprakt och samtidigt människor i utsatthet, så känslomässigt starkt, vackert och meningsfullt.

        Vi upplever fantastisk konst, känner oss berikade med ytterligare fler perspektiv att ta med oss hem, vilken resa vi haft!

”There is no limit!”