Resan mot mitt drömuppdrag fortsätter med utforskande av förändringsarbete.

 

Vad är det jag behöver ha förståelse för? Något som är väldigt tydligt i de sammanhang och samtal som förekommer kring förändring är hur besvärligt det är för oss människor att hantera just förändring.

Förändring och systemet – inom eller av hela. Mest krävande är ”förändring av hela systemet” en förändring som inte sällan kommer utifrån och handlar om förändring av både tankemönster och verklighetsbeskrivning vilket gör skillnad i organisatoriskt tänkande och agerande. Ofta utmaningar vi inte kan påverka tex från yttervärlden, avregleringar, konkurrens, ny ekonomisk situation, politiska processer mm.

Eftersom förändringar är mer eller mindre ständigt förekommande i våra liv är vi väl bra på att hantera dom, eller? De förändringar vi har någon form av ägarskap över är en sak men de som bara ska ske skapar oro och osäkerhet, fullt rimligt eftersom vi önskar oss och mår bäst när livet är både tryggt och förutsägbart.

Därför är det viktigt att människor får känna sig delaktiga, känna till och förstå syftet med  förändringar. Så medarbetarna ska inte bara ”hantera” förändringen utan vara delaktiga genom samskapande, relationsskapande och samarbete, så de tillsammans kan forma förändringsresan! Det tar jag med mig i nästa uppdrag.

På längre sikt behöver människor på något sätt förmågan att stå emot och klara av en eller flera ständiga förändringar, återhämta sig och lära för att vidareutvecklas.

För att skapa förändringsförmåga behöver vi i förändringsarbetet förstå och möta människors behov där de är just då och skapa värde genom de förändringar som sker.

Det behöver finnas förståelse för behovet och målet, vilken förändring som behövs, vilken känsla som ska finnas när målet är nått = värdet som skapats, men också lyhördhet, inkännande, nyfikenhet, våga göra nytt och utmana, viljan att se hela gruppen växa och utvecklas under resans gång. Hur gör jag det?

Men även förmågan att se de faktiska konsekvenserna av det som skapas i förändringsarbetet som bättre relationer och kommunikation, samstämmighet och samspel behöver finnas. Dessutom visa för varandra vilka situationer de nu bemästrar genom att skapa gemensamma berättelser. Den är stark!

Utforskandet ger mig förståelse för att förändringsförmåga är just den organisatoriska förmågan att forma förändring tillsammans. Med människorna i fokus och med goda resultat nå målet tillsammans.

Förändringsarbetet görs tillsammans situationsanpassat, iterativt och agilt (istället för förändringsledning enl trad linjär model) där förändringen anpassas och justeras i de små steg som tas, det testandet som görs och med organisatoriskt lärande.